Çocukları değerlendirmek neden önemli? Ne sıklıkla çocukları değerlendirmeliyiz? Hangi ölçme-değerlendirme aracını kullandığımız önemli mi? Tek bir araç yeterli olur mu? Yoksa birden fazla ölçme değerlendirme aracını bir arada kullanabilir miyiz?

Soruların cevaplarını bulmak için hazırladığımız bu bölümü okumanızı tavsiye ederiz.

Kontrol listelerinde amaç çocuğun çeşitli gelişim alanlarında nasıl geliştiğini belirlemektir. Bunu yanında bu listeler, öğretmenlere günlük plan içerisindeki etkinlikleri düzenleme konusunda da fikir verebilir. Çocukların hangi alanlara/ kazanımlara yönelik desteklenmeleri gerektikleriğinin biliniyor olması, o alanların çok çeşitli etkinliklerle güçlendiriimesine fırsat verebilir. Kontrol listelerin hem bireysel gözlemlerde, hem de grup gözlemlerinde aynı anda kullanabilirler.

Kontol listeleri gözlemlemek istenen gelişim alanına ait becerilerin (amaç ve kazanımların) listelenip, belirli zamanlarda yapılan gözlemlerle çeşitli formatlarda doldurulması şeklinde kullanılabilirler. ‘Evet/ hayır, “yapabiliyor/ yapamıyor”, “az/ çok” gibi…

Kullanım açısından kolay olmaları, öğretmenlerin bu yöntemi tercih etmeleri için sebep oluşturmaktadır. Öğretmenler istedikleri zaman kontrol listesi hazırlayabilir ve kullanabilirler. Esnek bir yapısı olması, çeşitli ölçme araçlarıyla birlikte de kullanılabilmesini sağlar. Öğretmenlerin yeni bilgiler edindikçe kayıtlarını güncelleyebiliyor olmaları kontrol listelerinin tercih edilmesinde önemli bir rol oynar.

Kontrol listelerini kullanırken dikkat etmemiz gereken bir husus mantıksal bir yolla düzenlenmiş olmalarından emin olmanızdır. Yani gelişim alanlarının doğru bir şekilde gruplandığından ve kendi içinde tutarlı oldupundan emin olmalısınız. Örneğin; zihinsel becerilerle ilgili bir kontrol listesinde, fiziksel gelişim alanına ait bilgilerin/ maddelerin olmamasına dikkat edilmelidir.

Gelişimsel kontrol listesi için lütfen tıklayınız.

Grup Gelişimsel kontrol listesi için lütfen tıklayınız.