Tanışma oyunlarının amacı bir topluluktaki kişilerin birbirleriyle ve eğitimciyle tanışmasını sağlamaktır. Küçük yaştaki çocukların ciddi anlamda tanışma problemi yoktur. Gündelik hayat içinde doğal olarak bu gerçekleşmektedir. Ancak bir sınıf ortamında ilk defa bir araya gelmiş öğrencilerin ve onlarla yeni tanışan bir öğretmenin, aşağıdaki bazı egzersizleri kullanması oldukça yararlıdır. Oyunları oynarken, mümkün olduğunca eğlence ve doğaçlama öğesine yer verilmelidir.

 

Bu çalışmada bir rulo tuvalet kâğıdı veya atık kâğıt malzemeler kullanılır. Öğrenci rulodan kaç parça kâğıt kopardıysa, kopardığı parça sayısı kadar kendisiyle ilgili bir özellik söyler. Eğitmenin oyunu başlatırken model olması oldukça önemlidir. Bir kişinin de not tutması gereklidir. Rehberlik birimiyle koordineli çalışılmalıdır.

Örneğin, “Ben Doğa, kedileri çok seviyorum, başkalarının odamı dağıtmasından rahatsız oluyorum, en çok sevdiğim oyuncak Barbie, en çok sevdiğim çizgi film Spider Man, en çok sevdiğim renk yeşil, en sevdiğim meyve portakal…”

Oyuna röportaj yapan muhabir tiplemesi sokulursa, etkinliğin oyunumsu ve eğlenceli yönü daha da güçlenebilir. Çocukların kendisini olabildiğince rahat ifade etmesi sağlanmalıdır. Aynı çalışmayı farklı bir karaktere bürünme oyunu ve o karakterin kendisini anlatması oyununa dönüştürmek de mümkündür.

Not: Bu egzersiz rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümüyle ortak yapılan bir çalışma biçimidir. Atık malzeme veya bir yumak ip kullanılırsa, çevreci bir perspektif açısından daha yararlı olur.