Tanışma oyunlarının amacı bir topluluktaki kişilerin birbirleriyle ve eğitimciyle tanışmasını sağlamaktır. Küçük yaştaki çocukların ciddi anlamda tanışma problemi yoktur. Gündelik hayat içinde doğal olarak bu gerçekleşmektedir. Ancak bir sınıf ortamında ilk defa bir araya gelmiş öğrencilerin ve onlarla yeni tanışan bir öğretmenin, aşağıdaki bazı egzersizleri kullanması oldukça yararlıdır. Oyunları oynarken, mümkün olduğunca eğlence ve doğaçlama öğesine yer verilmelidir.

 

Öğretmen öğrencilerden daire şeklinde yerleşmelerini ister. Sırası gelen çocuk, kendinden bir önceki kişinin adını söyler. Amaç kendi ismini değil, başkalarının ismini söylemektir. İsim söyleme oyunu yüksek sesle yapılmalıdır. Oyunun ilerleyen aşamalarında, çocuklar birbirinin ismini öğrenmeye başlayınca öğretmen oyuna farklı özellikler katabilir. Örneğin, önce sağdan sola bir isim söyleme zinciri, daha sonra soldan sağa, daha sonra da çocukları tek sıra haline getirerek isim hafıza oyunu yöntemini kullanabilir.

Örneğin,

1.kişi: Aslı

2.kişi: Aslı, Buket

3.kişi: Aslı, Buket, Alican

4.kişi: Aslı, Buket, Alican, Pınar…

Özellikle grubun sonunda yer alan öğrencilerin, çok sayıda ismi bir anda ve sırasıyla söylemeye çalışması egzersizi zevkli kılan bir unsurdur. Ancak, 4–7 yaş arası çocuklarda ve 10 kişiden kalabalık gruplarda uygulanması zor bir çalışma olduğunu belirtmekte de yarar vardır. Grubu ikiye bölmek oyunu kolaylaştırıcı bir etkendir.

Not: Takma isim kullanılırsa ya da “hayali kahraman” ismi kullanılırsa çalışma oldukça eğlenceli bir hale gelmektedir.