Bazı çocuklar hiç bloklar ile oynamıyor. Ne yapılabilir?

İlk önce kendinize bunun sebebini sorun. Çocuk yeni şeyleri denemekten mi korkuyor? Etkinlikler çok mu sesli ve çocuğa rahatsızlık mı veriyor? Bir yol çocuğa bloklar ile oynaması için davet etmek. Bunun için merkezde az çocuğun olduğu bir zaman seçin ve onunla birlikte aynı hizada oynayın. Bazı sınıflarda blok merkezi sadece oğlan çocukların oynadığı bir alan olarak algılanabilir. Sözler veya hareketler ile kız çocuklarına oraya ait olmadıkları mesajı verilir. Aynı şekilde toplum tarafından da örtük olarak inşa işlerinin kız çocuklar için uygun olmadığı mesajı verilebilir. Kız çocuklarını bu merkeze çekmek için sene başında bu merkezde tüm çocukların oynayacağı söylenmeli. Blok merkezine renkli tüller, ahşap figürler, hayvanlar vb. katmak kız çocukların ilgisini çekebilir.

Çocuklara başka merkezlerden materyal (telefon, şapka, kasa vb.) getirmelerine izin verilmeli mi?

Blok MerkeziÇocuklar yaptıkları binaları süslemek ve dramatik oyunlarında bunlara ihtiyaç duyarlar. Amacınız çocukların yapılarını geliştirmeleri, genişletmeleri, sosyo dramatik oyunlar oynamaları olduğu için diğer merkezlerden alacakları bu materyaller önemlidir. Bu sebepten de drama ve blok merkezinin birbirlerine yakın olmaları önerilir.

Çocuklar oyun zamanı bitince yaptıklarını bozmak zorunda kaldıkları için blok merkezinde zaman geçirmek istemiyorlar. Ne yapılabilir?

Bazen yaptıkları binaları bozmayıp ertesi güne kadar tutmak ya da bu mümkün değilse yaptıklarının fotoğrafını çekmek ve de bu fotoğrafları sergilemek etkili olabilir.

Çocuklar blokları silah olarak kullandıklarında müdahale edilmeli mi?

Eğitim alanlarını silahtan arındırmak önemlidir. Ama bunun için sadece ‘bloklardan silah yapmayın’ demek yeterli olmayabilir. Bloklar ile neler yapabilecekleri ile çocuklara fikir verilmeli. Örneğin bunun için bloklar ile yapılmış bazı çalışmaların fotoğraflarını/ resimlerini asmak, blok merkezinde sizin onlara örnek olmanız faydalı olabilir.


Kaynak:

Kostelnik, M.; Soderman, A.; Whiren, A. 2004 Developmentally Apprpiate Curriculum: Best Practices in Earl Childhood Education, Pearson, Ohio.

Dodge, D.; Colker, L.; Heroman, C. 2002 The Creative Curriculum for Preschool, Teaching Strategies, Washington.