ŞAP! GÜM! PAT! 

—————————————————————————————————————

Kazanım ve Göstergeleri:

SDG

K3          Kendini yaratıcı yollarla ifade eder.

Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder.

BG

K4          Nesneleri sayar.

Belirtilen sayı kadar nesneyi gösterir.

MG

K5          Müzik ve ritim eşliğinde hareket eder.

Bedenini kullanarak ritim çalışması yapar.

Nesneleri kullanarak ritim çalışması yapar.

—————————————————————————————————————

Malzeme: –

—————————————————————————————————————

Uygulama:

  • Çocuklarla birlikte çember olunur. Öğretmen çocuklara “Bugün vücudumuzun farklı bölümlerinden sesler çıkarmaya çalışacağız.” der.
  • Çocuklara tek tek hareketler gösterilir:
    • Ellerinizi birbirine vurun (ELLER)
    • Ellerinizi teker teker göğsünüze vurun (sağ-sol-sağ-sol) (GÖĞÜS)
    • Her bir ayağınızı tek tek yere vurun (AYAKLAR)
  • Çocukların da aynı hareketleri yapmaları istenir: “Şimdi siz de ellerinizi birbirine vurun. Ellerinizi teker teker göğsünüze vurun. Ayaklarınızı tek tek yere vurun.”
  • “Şimdi bu el, göğüs ve ayak hareketlerini 3 kez tekrar edeceğiz. Hareketleri yaparken aynı zamanda seslerini de çıkartacağız.” denir. Çocukların da öğretmen yaparken aynısını yapması istenir.
    • Öğretmen örnek olarak 3 kere ellerini birbirine vurur ve her vuruşta “ŞAP” der. Kendisi gösterdikten sonra çocukların da aynısını yapmalarını ister.
    • Öğretmen örnek olarak bir sağ, bir sol, bir sağ elini göğsüne tek tek vurur ve her vuruşta “GÜM” der. Kendisi gösterdikten sonra çocukların da aynısını yapmalarını ister.
    • Öğretmen örnek olarak bir sağ, bir sol, bir sağ ayağını yere tek tek vurur ve her vuruşta “PAT” der. Kendisi gösterdikten sonra çocukların da aynısını yapmalarını ister.
  • Çocuklar hareketlere ve seslere alıştıklarında onlara “Şimdi size kısa bir hikaye anlatacağım, beni dikkatle dinleyin.” denir.
    • Günlerden bir gün bir dev, kocaman ellerini kollarını sallaya sallaya yürürken ayaklarından “pat pat pat” (sağ-sol-sağ-ayak) diye sesler çıkara çıkara bir köye girmiş. Kapkalın sesiyle (ellerinizi ağzınıza götürerek bir yere sesleniyormuş gibi yapın) “Herkes hala uyuyor mu? Sabah oldu.” diye bağırarak ellerini ‘şap şap şap’ diye şaplatmış. Herkesin kalbi o anda “güm güm güm” diye korkudan hız hızlı atmaya başlamış (sırayla sağ ve sol ellerinizi göğsünüze vurun) ve evlerinin içinde sağa sola koşuşturmaya başlamışlar. Köylülerin korktuğunu fark eden dev, “Benden korkmanıza gerek yok, sadece karnım çok acıktı ve evimde hiç yemek kalmamış, bana biraz yemek verin de evime döneyim.” demiş. Devin kendilerine zarar vermeyeceğini anlayan köylüler teker teker evlerinden çıkmışlar ve hepsi deve bir tas yemek götürmüş. Karnı iyice doyan dev, kalan yemekleri de heybesine koymuş köylülere teşekkür etmiş ve “Siz hala burada mısınız? Haydi, herkes işinin başına öğlen oldu.” diye bağırarak ellerini “şap şap şap” diye şaplatmış. Devin gür sesini duyan köylülerin kalpleri yine “güm güm güm” diye hız hızlı atmaya başlamış (sırayla sağ ve sol ellerinizi göğsünüze vurun) ve işlerinin başına gitmek için her biri koşuşturmaya başlamışlar. Dev de kocaman ellerini kollarını sallaya sallaya yürürken ayaklarından “pat pat pat” (sağ-sol-sağ-ayak) diye sesler çıkara çıkara evine dönmüş.”
  • Öğretmen, hikayeyi bir kez daha anlatacağını ama bu defa ses ve hareketlerde çocukların ona eşlik etmesini söyler ve hikayeyi tekrar eder.
  • Bu tekrardan sonra, hikayeyi bir kez daha tekrar edeceğini, ama bu sefer sesleri çok kuvvetli duymak istediğini söyler ve hikayeyi tekrar eder.