Köşelerde bulunan eğitsel materyallerin çocukların öğrenmesinde ne derece etkili olduğunu biliyoruz. Onların doğru amaca hizmet edip etmediğini değerlendirmek için bunları göz önüne almalıyız:
Köşelerde bulunan eğitsel materyallerin çocukların öğrenmesinde ne derece etkili olduğunu biliyoruz. Onların doğru amaca hizmet edip etmediğini değerlendirmek için bunları göz önüne almalıyız:
Materyaller çocukların yaratıcılıklarını destekleyecek nitelikte ve farklı eğitsel amaçlar için kullanılabilecek çeşitlilikte olmalıdır.
Örneğin; sanat merkezinde bir çocuğun oyun hamurları ile oynarken bir diğerinin kolaj çalışması yapması, bir diğerinin ise farklı boyaları kullanması; blok merkezinde kimi çocuklar bloklarla hayvanat bahçesi yaparlarken, diğerlerinin arabaları büyüklüklerine göre sıralaması; masa oyuncakları merkezinde bazı çocukların grup olarak hafıza oyunu oynarken, bir diğerinin tek başına yapboz yapması; drama oyun merkezinde bir çocuğun mutfak malzemeleri ile yemek yaparken, diğerlerinin kuaförcülük oynamaları; kitap merkezinde birinin kitaplara bakarken, diğerlerinin birbirlerine hikaye okumaları gibi.
Çocuklar sınıfta aynı materyalleri farklı şekillerde kullanabilmeliler.
Oyuncakların seçiminde sadece tek bir şekilde kullanılabilecek materyaller yerine pek çok amaç için kullanılabilecek olanlar tercih edilmelidir. (Örneğin; hem sıralama hem de farklı sınıflandırma imkanları sağlayan farklı renkte ve şekillerdeki tahtalar, vb). Bir çocuk, tahta blokları köprü yapmak için kullanabilirken, diğeri blokları renklerine göre ayırmayı, bir diğeri ise büyüklüklerine göre üst üste sıralamayı seçebilir. Eğer materyaller sadece bir şekilde kullanılabiliyorsa çocuklar çok çabuk o malzemeden sıkılacaktır. Çocuğun hayal gücüne dayanarak çeşitlenebilen materyalleri sunmak daha faydalıdır. Örneğin; çocuklar üzerinde çiviler olan bir tahtayı, çiviler arasında lastik bant kullanarak çeşitli şekiller yapma şeklinde kullanabilirler.
Her merkezde amaca uygun materyaller olmalı.
Merkezlerdeki materyalleri gözden geçirirken ve tespit ederken, kendinize sormanız gereken öncelikli soru “Bu köşede ne tür etkinlikler görmek istiyorum?”dur. Örneğin: Sanat merkezinde çocukların çeşitli malzemeleri birleştirerek modeller yapmaları için uygun bir yerdir. Sanat merkezinde çocukların yapmalarını istediğiniz tüm etkinliklerin listesini çıkarabilir, daha sonra bunları yapmak için çocuklara gerekecek malzemelerin listesini yapabilirsiniz.
Merkezlerdeki malzemeler çocukların ilgisini çekecek nitelikte olmalı.
Kendinize “Materyaller ilginç görünüyor mu?” diye sormalısınız. Örneğin; drama oyun merkezinde çok eskimiş, yırtılmış pabuç, elbise veya kırık-dökük ev eşyaları konduğunda bu çocukların ilgisini çekmez.
Çocuklar merkezlerdeki tüm malzemelerin farkındalar olmaları.
Sınıftaki malzemeleri çocuklara tanıtmak çok önemlidir. Öğretmen kullanılmayan malzemeleri çocuklara hatırlatabilir veya yeni malzemeleri çocuklara gösterebilir. Çocuklarla beraber malzemelerin farklı kullanım şekilleri tartışılabilir ve çocuklardan yeni malzemeleri sınıfta nereye koyabilecekleri konusunda yardım alınabilir.
Merkezlerde birkaç çocuğun aynı anda çalışabilmesi/ oynaması için yeterli materyal olmalı.
Her merkezde, çocukların sayısı düşünülerek yeterli malzeme bulundurulmalıdır. Bu sınıftaki her oyuncaktan çocuk sayısı kadar olacağı anlamına gelmez. Çocukların bazı malzemeleri ortak kullanmaları, birlikte oyun kurmaları paylaşmayı öğrenmeleri açısından gereklidir.
Ancak bazı etkinliklerde her merkezde çocukların çalışabilmeleri için yeterli malzeme olmadığından tartışmalar meydana gelebilir. Bu nedenle oyuncakların sayısı, o merkezde aynı anda oynayacak çocuk sayısı düşünülerek planlanmalıdır. Örneğin, bir sanat etkinliği sırasında sadece tek bir makas olduğunda ve çocuklar kesmek için birbirlerini beklemek zorunda kaldıklarında sorun çıkma riski yüksektir.
Zaman içerisinde materyallerde değişiklik yapılmalı.
Kalabalığa neden olacak kadar çok materyal ve oyuncak olması çocuklar arasında sorun yaratabilir. Öğretmenler tüm materyalleri bir anda sınıfa yerleştirmek yerine, yıl içerisinde işlenen konulara ve çocukların ilgisine göre zaman zaman bazı materyalleri kaldırıp yeni materyaller ekleyebilir. Materyallerdeki bu dönüşüm çocukların hep aynı materyalleri kullanmaktan sıkılmalarına engel olur ve ilgilerini hep canlı tutar.