Marakas

—————————————————————————————————————————–

Kazanım ve Göstergeleri:

MA

K4        Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.

Nesneleri toplar.

Nesneleri kaptan kaba boşaltır.

Nesneleri açar/kapar.

MA

K5        Müzik ve ritim eşliğinde hareket eder.

Bedenini kullanarak ritim çalışması yapar.

Nesneleri kullanarak ritim çalışması yapar.

Vurmalı çalgıları kullanarak ritim çalışmasıyapar.

—————————————————————————————————————————–

Malzeme: Çocuk sayısı kadar 500 ml’lik pet şişe, 5 adet kase, pet şişelerin sığabileceği bir kutu, bulgur, nohut, makarna, mercimek gibi malzemeler  

—————————————————————————————————————————–

Hazırlık:Malzemeleri kaselere karışık şekilde bölüştürün.   

—————————————————————————————————————————–

Uygulama:

  • Çocuklarla birlikte masaya oturulur.
  • “Bugün müzik ve hareket zamanında hep birlikte ‘marakas’ isimli bir müzik aleti yapacağız.” denir.
  • Her çocuğa bir adet pet şişe verilir. İçinde farklı malzemelerin (bulgur, nohut, makarna vb.) bulunduğu kâseler çocukların önlerine koyulur. Malzemelerin neler olduğu sorulur ve büyüklükleri bakımından karşılaştırılır. “Nohut mu, yoksa bulgur mu daha küçük?” gibi.
  • Çocuklardan malzemelerden biraz alıp, pet şişelerine doldurmaları istenir. Doldurma işlemi bittikten sonra, pet şişelerinin kapaklarını sıkıca kapatmaları söylenir.
  • Sallayınca marakaslardan nasıl ses çıktığını dinlemeleri sağlanır. “Çocuklar marakaslarımız hazır. Marakasların nasıl ses çıkardığını merak ediyor musunuz? Sesini duymak için sallamanız yeterli.” denir. Çocukların marakasları bir süre sallamalarına fırsat verilir.
  • Marakaslar ellerinde, çocuklar ile ayakta bir çember olunur ve oyun açıklanır. Bir çocuğun ismi söylendikten sonra hep birlikte marakasların sallanacağı söylenir. “Şimdi sıra ile her birimiz ismimizi söyleyeceğiz. Ama birisi ismini söyledikten sonra, hepimiz marakaslarımızı sallayacağız.” denir.
  • Örnek olmak için önce öğretmen ismini söyler, ardından herkesin marakasları sallamasını ister. Sonra yanındaki çocuktan ismini söylemesini ister. İsmini söyledikten sonra, herkesin marakaslarını sallamalarını hatırlatır. Tüm çocuklar isimlerini söyleyene kadar uygulama devam eder.