Tren Oluyoruz!  

—————————————————————————————————————————–

Kazanım ve Göstergeleri:

MA

K1        Yer değiştirme hareketleri yapar.

Yönergeler doğrultusunda yürür.

Yönergeler doğrultusunda koşar.

Çift ayak sıçrayarak belirli mesafe ilerler.

Tek ayak sıçrayarak belirli mesafe ilerler.

Sekerek belirli mesafede ilerler.

BG

K1       Nesne/durum/olaya dikkatini verir.

Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır.

SDG

K15      Kendine güvenir.

Gerektiğinde liderliği üstlenir.

—————————————————————————————————————————–

Malzeme: Çocuk sayısı kadar, ipe asılmış düdük 

—————————————————————————————————————————–

Uygulama:

  • Çocuklar ile birlikte çember olunur.
  • Yapılacak etkinlik çocuklara açıklanır. “Çocuklar, şimdi tren oyunu oynayacağız.” denir. Çocuklara rolleri açıklanır. “Çocuklar trenin vagonları vardır, sizler her biriniz bir vagonsunuz. Ben ise makinist olacağım. Yani bu trenin gitmesini ve durmasını idare edeceğim. Sıranın en önünde duracağım.”denir.
  • Çocuklar ile birlikte tek bir sıra olunur, öğretmen sıranın başına geçer. Oyunun kuralıları açıklanır. “Ben düdüğümü bir kere çaldığımda (öğretmen düdüğü çalar) trenimiz yavaşça hareket edecek, herkes beni takip edecek. Ama ben düdüğümü iki kere, kısa kısa çaldığımda (öğretmen düdüğü çalar) tren hızlı bir şekilde gitmeye başlayacak.”denir.
  • Çocukların anladığından emin olmak için sorulur; “Düdüğü bir kere çaldığımda ne yapacaksınız? İki kere çaldığımda ne yapacaksınız?” gibi. Ardından, bu şekilde birkaç kez düdük çalarak tren olarak hareket edilir.
  • Sonra, üçüncü bir kural daha ekleneceği söylenir. “Trenimizin üçüncü kuralı ise, ben düdüğü bir kere uzun bir şekilde çalınca (düdük bir kere uzun bir şekilde çalınır) trenimiz hemen duracak.” denir.
  • Oyuna devam etmeden önce kuralları anlamaları açısından düdük bu üç farklı şekilde çalınarak çocukların düdüğe göre komutları uygulaması sağlanır.
  • Oyuna bir süre öğretmen liderlik (makinist olarak) ettikten ve çocuklar oyunu anladıktan sonra, makinist olma görevi onlara verilir. Sırayla en öndeki çocuğun makinist olması ve bu üç kurala göre treni yönlendirmesi istenir. “Haydi, bakalım sıra sizde, şimdi sizler sırayla makinist olacaksınız” denir. Düdük çocuğun boynuna asılır.
  • Görevi biten çocuk sıranın en arkasına geçerek vagon olup oyuna devam eder.
  • Tüm çocukların treni yönlendirmeleri, makinist olmaları için fırsat verilir.