Renkli Çemberler

—————————————————————————————————————————–

Kazanım ve Göstergeleri:

MA

K1        Yer değiştirme hareketleri yapar.

Yönergeler doğrultusunda yürür.

Yönergeler doğrultusunda koşar.

Çift ayak sıçrayarak belirli mesafede ilerler.

Tek ayak sıçrayarak belirli mesafede ilerler.

 

K5        Müzik ve ritim eşliğinde hareket eder.

Müzik ve ritim eşliğinde dans eder.

BA

K10       Mekanda konumla ilgili yönergeleri uygular.

Mekanda konum alır.

—————————————————————————————————————————–

Malzeme: Çocuk sayısı kadar kırmızı, mavi, sarı kartondan hazırlanmış yaka kartları, kartları yapıştırmak için bant, kırmızı-mavi ve sarı tebeşir, hareketli bir müzik parçası   

—————————————————————————————————————————–

Uygulama:

  • Çocuklarla birlikte çember olunur.
  • “Çocuklar, şimdi size renkli yaka kartları dağıtacağım. Bu yaka kartlarının renklerine göre bir oyun oynayacağınız.”  denir
  • Yaka kartları rastgele çocuklara dağıtılır ve bantla kıyafetlerine yapıştırılır. Öğretmen de kendine bir yaka kartı takar.
  • Çocukların kendilerine takılan yaka kartının rengini tanımaları için, “Çocuklar hepinizin üzerine renkli bir kart taktım. Şimdi bazı komutlar vereceğim. Sizler de üzerinizdeki kartın rengine göre bu komutları uygulayın.” denir. “Sarılar ellerini kaldırsın, maviler bacaklarını kaldırsın, kırmızılar el çırpsın.” gibi komutlar verilir.
  • Ardından birkaç çocuğa hangi renk yaka kartları olduğunu sorulur, rengi söylemelerine fırsat verilir.
  • Daha sonra yere renkli tebeşirler ile içine yaklaşık 5’er çocuğun sığabileceği boyutta, 3 daire çizilir. Dairelerden biri kırmızı, biri mavi, biri sarı olur.
  • Oynanacak oyunun kuralı açıklanır. “Birazdan müziği açacağım. Müzik çalarken bu dairelerin dışında hep beraber dans edeceğiz. Müzik durduğunda ise herkes kartının rengine göre bir çemberin içine girecek. Kırmızı kartı olan kırmızı, sarı kartı olan sarı, mavi kartı olan ise mavi çemberin içine girmeli.” denir.
  • Müzik açılır ve çocuklar bir süre dans ettikten sonra kapatılır. Çocuklara kartlarının rengindeki çemberlere girmeleri hatırlatılır. Bu şekilde oyuna devam edilir.